gårdagskvällen och lördagens aktiviteter

Igår träffade jag och Henrik resten av killgänget vid 21 nere i lobbyn. Vi var inte sugna på att varandra runt i 45 minuter utan att kunna bestämma oss för vilken restaurang, så det dröjde inte många minuter innan vi gick in genom dörren till en koreansk restaurang som vi antog var koreansk, eftersom inget stod på engelska. Efter att vi tagit av oss skorna och satt oss i skräddarställning runt bordet kom servitrisen fram till mig och undrade vad vi ville ha att äta. Åtminstone tror jag det, hon kunde ingen engelska. Menyn som hängde på väggen var på koreanska. Allt var med andra ord som det skulle. Efter en halv minuts "eeh" fick hon fram ett "potato" och ett "hot pot". Jag sa ja, och lyckades även beställa in ett gäng Cass, den lokala ölsorten.

Maten var helt klart intressant... En stor gryta med ryggraden från gris, och då menar jag själva benbiten(men jag lyckades faktiskt hitta lite kött som satt fast!), två potatisar, något grönt samt vedervärdiga glasnudlar som var slajmigare än något jag provat tidigare. Jag åt iaf av maten, säkert en liten skål! Henrik däremot vågade inte ens prova.

Efter att hela gänget enats om att det inte var något för oss, milt sagt, gick vi till Mcdonalds och tog några cheeseburgare. Sedan bar det iväg med tunnelbanan till nattklubbsområdet. Vi var på en klubb vid namn m2, mycket lyckat!

Idag gick jag inte upp förrän 12, surfade och slöade lite i ett par timmar innan jag, Henrik, Bart och Felicia gav oss ut i solen. Jag och Henrik lämnade in ett par skjortor på kemtvätten(á 15 kr skjortan) och jag lämnade in mina kostymbyxor till skräddaren för lagning, vilket kostade 25 kr(!).

Middag åt vi på ett koreanskt barbeque-ställe, väldigt bra! Färden fortsatte till en lokal bar där vi drack ett par öl och mötte upp andra utbytesstudenter. Vissa rörde sig in mot nattklubbarna, men jag gick hem. Skall bli välbehövligt med några extra timmars sömn, på måndag börjar skolan!

Kurserna som jag valt är: International Business, Korean Beginners, World Economy and Business, Regional Studies samt Introduction to Management Information Systems.

Sov gott!

Spontanutflykt till Itaewon

Idag tog vi en rejäl sovmorgon, gick inte upp förrän vid 11.nånting. Jag och Henrik promenerade till International Office och lämnade in våra kursval. Vi promenerade ner till tunnelbanestationen Korea Univ. och åkte tio stationer till Itaewon. Tunnelbanesystemet är förvånansvärt lättförståeligt! Varje linje har bara två ändhållplatser, till skillnad från i Stockholm där linjerna grenar ut sig. Itaewon har ett shoppingstråk som tydligen är populärt bland turister, du kan hitta riktiga affärer såsom North Face, Nike och Puma, men låtsasaffärer á la "Tigers" och "Mont Branc". Utöver detta är det fullspäckat med småbutiker och gatuförsäljare som har mängder med fake-väskor och kläder. Priserna är okej, men inte spektakulära. Den enda stora överraskningen kom när vi såg att man kunde köpa 3 st sidenslipsar för 60 kr. För det priset vågar man ju till och med slänga upp slirren över pannan!

Nu är klockan 20.06 och det är dags för middag. Vet inte vad det blir, men jag hoppas på koreanskt. Ikväll blir det party!

Kram!


Okej, jag är fortfarande påverkad av flyget.

Idag hade vi inte orientation förrän vid 13.00, därför så satte varken jag, Henrik eller Joao klockan på något, eftersom vi alla är vana vid att vakna innan 10 normalt sett. Jag vaknade först av att jag hade en hemsk mardröm, somnade direkt om, vaknade upp av röster "in the distance" så att säga. Kollade klockan, 12.56??? Sprang ut, ytterdörren hade redan stängts. Sprang ut och ropade "Henrik?! Joao?!"... Inget svar, sprang in igen, gick till Henriks rum, såg att även han stod i bara fillisongerna...
Det visade sig att vi alla tre sovit genom hela förmiddagen, Henrik vaknade av att tyskan Felicia ringde, Joao vaknade av Henriks telefonsamtal, jag vaknade av att en vaktmästare lagat vårt lås och lämnade lägenheten.

Jag klädde på mig med kläderna från gårdagen, kom till ytterdörren samtidigt som Henrik bör tilläggas, gick i rask takt nedför den branta backen till kafeterian, lagom i tid för Cj House Orientation.
Tillställningen var måttligt intressant, no news så att säga.
Jag och övriga gänget gick hem, jag tog en dusch. Vi möttes 15.15 och promenerade ner till Korea University Business School, satte oss i en av loungerna och kollade in olika kurser. Efter ett par timmars fumlande fram och tillbaka med scheman hit och dit hade vi kommit överens om fem olika kurser, jag och Henrik alltså. Dessa skall vi anmäla oss till imorgon.

Jag och den väldigt trevlige fransmannan Guillon?(Uttalas Gi-jonn) gick iväg för att köpa kaffe, blev förvånade när vi insåg att det UNDER universitetet finns ett stort köpcentrum). Kaffet är ganska dyrt, 12 kr.

Sedan var både jag, Henrik, Vera och Felicia hungriga och beslutade oss för att gå och köpa något litet att äta innan vi skulle möta de andra för middag, eftersom vi inte hunnit äta någon lunch. Det slutade med att vi gick till ett extremt dyrt pizzaställe, pizzan kostade säkert 90 kr. Lyckligtvis var den god, och till den fick man en god bearnaisesås! Vi delade på tre pizzor.

Vi gick sedan hem, mötte de andra vid 20.45, gick i säkert 45 minuter innan vi hittade ett ställe som passade alla och var öppet. Jag åt inget, men drack en inhemsk öl vid namn Cass, helt okej!

Två barer senare hamnade vi i ett karaoke(kara-oki)-läge. Jag, Henrik och Vera sjöng ABBA - Dancing Queen. Passade även på att prova Shuji(?), ungefär som vodka, men mycket mildare och med en betydligt mer oljig ton.

Nåväl, nu har vi kommit hem, jag skulle ha sovit för trettio minuter sen om det inte vore för bloggen! Lyckligtvis är det enda på schemat för imorgon shopping!

Hoppas allt är bra hemma i Sverige och att det snart blir varmare!

Som sagt, Seoul har inga gatunamn!
Traditionella koreanska kuddar är rektangulära.
I Korea gör man ingen åtskillnad mellan vare sig frukost, lunch eller middag. Detta innebär att man även till frukost äter ris, kimchi och något tillbehör, typ biff. Kimchi till frukost? Min mage skulle protestera...


Korta funderingar och konstateranden.

I Seoul finns det inga gatunamn. Staden är indelad i olika stadsdelar, som är indelade i mindre delar, som är indelad i mindre delar... Men inga gatunamn!

Man får inte öppna jackan när en tjej är nära, då kan man misstas för blottare.

Taxi är väldigt väldigt billigt. Startavgiften är på typ 11 kr, men den får man också åka för.

Öl är dyrt! Kostar typ 20 kr, på klubbar kostar de tydligen minst 50 kr!

Tredje dagen, kortfattat

Nu är det väldigt sent, så det blir en kortfattad summering av dagen.

Hela dagen ägnades med Seoul City Tour. Alla utbytesstudenter och faddrar åkte med buss till Korea National Folk Museum där vi gick runt och tittade på det koreanska folkhemmet genom tiderna, såg även palatset.

Lunch sedan, godaste koreanska maten hittills, positiv överraskning. Starkt kryddat fläsk i sås, marinerat kött med nudlar, ris, kimchi och ett par andra sidedishes. Kimchi serveras till samtliga måltider, ÄVEN frukost! Jag frågade min buddy vad en traditionell koreansk frukost var, han svarade att det serveras samma sak till frukost som till lunch, ris, kimchi och något till. Efter att jag ätit mig mätt serverades soppan, den hemska soppan. Vet inte om det ens skall kallas soppa. Det är varmt vatten med en hemsk bismak av fisk, på ett dåligt sätt.

Vi promenerade runt i stadsdelen vars namn jag inte kan, "traditional part of the city". T.o.m. Starbucks har sin skylt på koreanska! Min buddy bjöd mig på traditionella koreanska snacks, det var som en hopvikt pannkaka med fyllning, såg ut som körsbärsylt ungefär. Blev förvånad när jag insåg att det var en röra på bruna bönor. Surprise!

Efter detta gick vi till en teater och såg en show vid namn Jump. En martial arts-uppvisning fylld med skratt och lustigheter, förvånansvärt bra.

Buss hem, middag med ett gäng andra utbytesstudenter, träffade på en svensk vid namn Jonas, som pluggat juridik här i drygt ett halvår. Bowling i 1½ timme på det, kostade 30 kr per person. Taxin hem kostade sedan 14 kr, men vi var ju tre som delade som tur var!

Nu är klockan alldeles för mycket, dags att sova. Lyckligtvis har jag endast House Orientation vid 13.00 imorgon.

Hoppas ni i Sverige får en god middag!

Kram!

Dag två - min födelsedag

Andra dagen är nu slut, jetlagget har suttit i hela dagen.
Först med att gratta mig var självklart Julia, men sen ringde faktiskt både mamsen och papsen.

Så, vad har hänt idag? Först hade vi informationsträff, blev indelade i faddergrupper, satt i en stor sal och fyllde i ansökan om bankkonto och student-idkort. Sedan åt vi lunch med faddergrupperna, min buddy är riktigt trevlig. Lärde även känna några andra koreaner samt en amerikansk korean... Två eller tre koreaner sa att jag såg precis ut som "Jullo", och att jag var väldigt "hands on". Efter lite förklaringar fick de fram "Jude Law" och "handsome", men ärligt talat, jag är lika lik Jude Law som Trotte är. Nåväl, min buddy hjälpte mig med att fylla i ansökningar för t.ex. nationellt id-kort. Känns konstigt att skriva på avtal på koreanska, så om jag försvinner om en vecka så är det antagligen för att avtalet innebär att jag skall flyttas till en kolgruva eller Nordkorea.

Sedan fixade vi ett SL-kort till mig, eller motsvarigheten till det, och åkte tunnelbana i 30 minuter någon annanstans i Seoul(har dock inte en susning om vad det hette eller var det låg). Vi besökte en stor galleria, ungefär som Åhléns city. Där skulle vi köpa koreanska mobiltelefoner, maffigt med ett helt våningsplan tillägnat mobiltelefoner och endast mobiltelefoner, samt löjliga leksaker att sätta i snöret till telefonen. Den billigaste mobiltelefonen kostade 10 000 won, typ 60 kr. Den köpte jag inte. Min funkar iaf bra, har tillochmed lyckats byta språk till engelska. Varje gång jag trycker in en siffra så säger en koreansk kvinna i telefonen siffrans namn på koreanska. Siffrorna bör jag lära mig med andra ord!

Efter detta åkte vi hem. Jag och den holländske killen som bor i rummet bredvid, Xavieryan, gick en promenad och köpte pizza. Henrik kom hem vid 21.30, vi gick iväg med Vera, Felicia, två katolska fransyskor och en chilenska vid namn Sofia. Målet var att de skulle äta pizza, men det blev Mcdonalds. Henrik hade en tårtbit till mig! Efter en timmes småprat gick jag och Henrik trötta hem till våra rum.

Nu skall jag sova! Imorgon är det Seoul City Tour på schemat.

Kram!


Första dagen går mot sitt slut.

Ja, nu är klockan nästan 22 här borta, dvs 14 hemma i Sverige. Nu är jag trött i huvudet, har inte fått någon riktig sömn sedan igår.

När jag och Henrik gick för att möta Vera stötte vi på tyskan Felicia, som gjorde oss sällskap till "the main hall", en stor plats utanför huvudbyggnaden. Först blev jag bara trött av att se att Vera stod med en hel hop andra utbytesstudenter, jag kände mig alldeles för trött för att vara trevlig och hälsa på alla och komma ihåg vad de hette. Middag blev det iallafall, på en koreansk restaurang, surprise? I Sverige har vi fullt med restauranger från hela världen, så många att det är svårt att hitta några med genuint svensk mat. Här är det helt tvärtom! De timmar som vi idag promenerat har vi, bortsett från en pastarestaurang och ett mcdonalds, endast sett koreanska restauranger. Jag skäms lite över att säga det, men det är med blandad förtjusning. Jag har varit stormförtjust i koreansk husmanskost, bimbimbap. Gärna med bulgogi, dvs kött. Från folk som varit i Sydkorea har jag dock hört att maten varit dålig. Middagen idag var okej, vi delade på bulgogi(koreanskt bbq-marinerat kött) ackompanjerat av sidedishes som Kimshi(chilimarinerat kål), en soppa som luktade och smakade träskvatten, glasnudlar samt någonting som tydligen var med ansjovis, det såg ut som plockepinn av nålar typ, med fiskögon. Well, det var okej, Henrik vågade inte prova köttet. Jag vet att koreaner inte äter hund, men det kändes inte som nötkött.
Nåja, efter middagen traskade vi hem till lägenheten medan de andra gick ut för att dricka öl.

Dagens
+ Marabou på rummet efter middagen.
+ bild på mig och julia på skrivbordet i rummet som faktiskt är helt okej.
+ Internet funkar!

? Maten, hoppas vi bara hade otur!

Imorgon har vi kursregistrering!

kram!

Nu har vi kommit fram!

Efter att ha suttit på flyget i 17 timmar eller något kom vi idag fram. Resan gick ganska smärtfritt, jag sov inte så mycket, men många gånger! Mellanlandningen i Frankfurt var kanon, jag och Henrik satt i Admirals Club-loungen och njöt av gratis mat och fri bar! Han vilade, jag kollade på numb3rs och var lite småirriterad över att det inte fanns internet, hade tänkt skriva första inlägget redan då.

När vi kom fram var det varmt, lång väntan i tull osv. Träffade en svensk som också skulle plugga, hans baggage var dock kvar i Frankfurt, synd! När vi väntade på transfer-tåget stod jag och bläddrade i min KUBS(Korea University Business School)-mapp, varpå en tysk tjej kom fram och frågade om vi också skulle plugga där. Felicia heter hon, hon verkar trevlig, hon verkade ha haft lika jobbigt att säga hejdå till sin kära som jag hade. Det var faktiskt hemskt, och som Julia skrivit, man känner sig blottad när man står på flygplatsen, folk runtomkring, ändå kan man inte hålla tårarna borta.

Nåväl, det var inte sista gången vi sågs, tiden går fort när man har mycket att göra. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkt på Julia konstant idag!

Taxin var dyr, typ som Sverige, minus på det! När vi kom fram möttes vi av nån form av välkomstkommitté, Stanley från Kenya hjälpte oss med rummen och berättade om var saker fanns. Vi mötte upp Felicia för att handla lite viktiga saker, toapapper, tandkräm, galgar och LAN-kabel. Galgar har vi ännu inte hittat, men resten hittade vi till bra priser, dock så tog det två timmar. Istortsett inga affärer har skyltar på engelska, så man får gå in i affärerna för att se vad som säljs. Det är mycket folk, väldigt få pratar engelska, mötte dock en koreansk man som började prata tyska och sa att han bott i europa länge. Stort plus, det verkar som om en bulgogi bimbimbap till middag kostar cirka 4000 won, knappt 30 kr. Jävligt najs!

Nåväl, trött och hungrig, nu ska vi träffa Vera(en annan svensk som ska plugga här) och äta middag, sen blir det sova tidigt.

kraaam på er!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0